Kalasäilikute valmistamise õpiköök Pärnumaa rannakaluritele 2. juunil

Teabekeskus kutsus Pärnumaa rannakalurid 2. juunil Saulepa rannamajja säilivaid kalatooteid valmistama. Nutikaid töövõtteid jagasid Tauno Laasik Peipsimaa Kogukonnaköögist ja Urpo Reinthal Ylicool Cateringist.


Uudsed fileerimisvõtted ja teistmoodi väärindamine

Esmalt prooviti jõudu ligi 11-kilose ja arvata 10-aastase karpkala-hiiglasega: ikka puhastades-rookides-fileerides, viimast just Peipsi kandile omaselt seljaosast alustades. Fileed grilliti vähese meresoolaga sütel ja pandi maitsestatult säilikutesse, mari soolati ja konserveeriti.

Haugi fileerimistki toimetati harjumuspärasest teistmoodi: luustikku ühtlaselt välja lõigates ja järelejäänud luid peeneks hakkides – viimane nõks oli avastus rannakaluritele ja kalatoodete kogenud pakkujatelegi.


Lisaks Võrtsjärve kandis juba hitt-tooteks kujunenud lutsumaksapasteedile valmis pasteet ka haugimaksast. Koduküpsetatud puuviljasaial oli pasteedimaitse iseäranis hõrk.
Purki panduna säilib pasteet külmkapis omajagu ning on efektne pidulaualegi panna.

Lutsu-, haugi-, karpkala- ja ümarmudila filee maitsestas iga osaleja just endale meelepäraselt meresoola, musta pipra, sidruni- või laimimahla, valge sibula, küüslaugu või tšillipipraga – kõige peale veel võid ja maitserohelist. Tooted läksid vaakumkottidesse ja 55-60 kraadi juures u 50 minutiks potti keema. Keetmise järgselt suleti kottide üleaosa käepärase köögiseadme Sous vide abil vaakumisse ja säilik saigi valmis.

Osalejate hinnangul hakkab lutsumaksast menukile peale õpituba konkurentsi pakkuma haugimaksapasteet, mida osalejad esmakordselt maitsta said.
Uueks hitiks võib saada ka äkis kiisast – kalast, mida harilikult puljongis maitse tekitamiseks kasutatakse.

Õpitoast haaratud tarkused märksõnadena: uudsed fileerimisvõtted, Sous vide kasutusvõimalused kalatoodete valmistamisel väiksemas mahus, haugimaksapasteet, kiisa äkis, hakitud tšillipipra kasutamine kalatoodete maitsestamisel...Kui kogenud randlastelegi uudset kõrvu jäi, läks osalemine asja ette.


Valik koolitusel katsetatud RETSEPTE

Koolituse ülesvõtted Facebookis

PILDISTASID Triinu Akkermann Maitseelamuste Kojast ja Ave Menets


Sündmused & Koolitused
ETKNRLP
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

1

2

3

4

5