Teostaja: Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus
Tallinn 2009
Põllumajandusministeeriumi kalamajandusosakonna tellimusel viis Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus läbi projekti "Räime- ja kilutoodete arenguvõimaluste uuring" ning koostas projekti raames perioodil jaanuar 2008 kuni juuli 2009 ülevaate räime- ja kilutoodete arenguvõimalustest.
Uuringu eesmärk oli hinnata räime ja kilu arengupotentsiaali kui toorainet kalatoodete valmistamiseks.
Räime- ja kiluproovid kogus ja kalade bioloogilised analüüsid teostas Eesti Mereinstituudi Pärnu osakond. Uuringu käigus koguti andmeid erialakirjandusest, erialamesside ja konverentside külastustest, laboratoorsetest analüüsidest Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuses ja Eesti Mereinstituudis, Eesti kalakäitlejate uuringust ning Keskkonnaministeeriumi ja Majandusministeeriumi andmebaasidest.
KOKKUVÕTE
* Räime- ja kilutoodete arenguvõimaluste uuringu tulemusel selgus, et räim ja kilu sisaldavad märkimisväärses koguses n-3 ja n-6 rasvhappeid, kuid seda infot on seni tarbijateni liiga vähe viidud.
* Kohaliku räime ja kilu populariseerimiseks on vaja jätkata süstemaatilist kalade rasvhappelise koostise määramist ja sellest teavitada perioodiliselt ka avalikkust.
* Arvestades räime- ja kiluvarude olukorda on mõistlik mõlematest kaladest valmistada lisaväärtusega tooteid.
* Räime- ja kilutoodete tootearenduses on võimalik veel palju saavutada.