Uurimused ja uuringud

Laboratoorsete analüüside väljatöötamine räimele ja kilule (Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus, 2008)

Teostaja: Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus
Tallinn 2008

 

Põllumajandusministeeriumi kalamajandusosakonna tellimusel viis Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus läbi projekti "Räime- ja kilutoodete arenguvõimaluste uuring".

Räime ja kilu puhul on toiteväärtuse seisukohast olulised komponendid lipiidid ehk rasvad; valgud; veesisaldus; tuhasus ehk mineraalainete sisaldus; rasvhapete sisaldus ja aminohapete sisaldus. Kilu ja räim sisaldavad ka makroelemente, kuid nende sisaldus ei ole piisavalt suur, et olla nn turundusargumendiks. Projekti eesmärgi kohaselt ei olnud nende määramine vajalik.

Uuringu "Laboratoorsete analüüside väljatöötamine räimele ja kilule" käigus määrati räime ja kilu vee-, rasva-, valgu- ja tuhasisaldus ning määrati aminohapped.

 

KOKKUVÕTE

* Räime ja kilu analüüsiti varakevadisest kuni varasuvise püügihooajani.

* Analüüsitud kiluproovid olid ühtlasemad, st prooviks kogutud kilud olid ühtlase suurusega (keskmiselt 10 cm pikad).

* Analüüsitud räimeproovid olid väga varieeruvad, prooviks kogutud räimed olid alates 10 cm pikkusest kuni 30 cm-ni.

* Kalade vanus, suurus ja sugu mõjutavad kalade koostist, mida illustreerivad ka läbiviidud analüüside tulemused.

* Kalaproovides määrati veesisaldust, mineraalainete sisaldust, rasvasisaldust, rasvhappelist koostist, valgusisaldust ja aminohappelist koostist.

emkf-2014-2020-est-elh.jpg


Sündmused & Koolitused
ETKNRLP

26

27

28

29

1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

1

2

3

4

5

6

7