Uurimused ja uuringud

Räime- ja kilutoodete tehnoloogiliste ja sensoorete probleemide kaardistamine (Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus, 2008)

Teostaja: Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus
Tallinn 2008

 

Põllumajandusministeeriumi kalamajandusosakonna tellimusel viis Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus läbi projekti "Räime- ja kilutoodete arenguvõimaluste uuring" ja koostas ülevaate räime‐ ja kilutoodete tehnoloogiliste ja sensoorete probleemide kaardistamise tulemustest.

 

KOKKUVÕTE

* Tehnoloogilise poole pealt on nii räime kui ka kilu puhul ainukeseks komplitseerivaks asjaoluks kalade väiksus. See asjaolu on aga lahendatav kasutades väikeste kalaliikide töötlemiseks sobilikke seadmeid ja töötlemisliine.

* Kalatoodete säilitamisel ja eriti külmutatud säilitamisel on aga räime ja kilu väike suurus hoopis eeliseks, sest väikesed kalad taluvad külmutamist paremini ja nendest valmistatud toodete tekstuur on parem.

* Räim ja kilu on pehme ja õrna nahaga, heleda lihaga ja väikeste ning pehmete luudega kalad ning seega sobilikud ka kõrgendatud vajadustega tarbijatele (lapsed, eakad).

* Räime ja kilu rasvasisaldus varieerub püügihooaegade lõikes ja seetõttu on vajalik toota hooajale spetsiifilisi kalatooteid. See tõstab räime- ja kilutoodete turundamise kulusid, kuid annab rahuloleva kliendi ja pideva müügi.

* Räime ja kilu maitse ja aroom on võrreldavad heeringaliste maitse ja aroomiga.

* Heeringalistest valmistatud tooted on Põhja- ja Kesk-Euroopas ühed populaarsemad tooted.

emkf-2014-2020-est-elh.jpg


Sündmused & Koolitused
ETKNRLP

26

27

28

29

1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

1

2

3

4

5

6

7