Teostaja: Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus
Tallinn 2008
Põllumajandusministeeriumi kalamajandusosakonna tellimusel viis Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus läbi projekti "Räime- ja kilutoodete arenguvõimaluste uuring" ja koostas ülevaate räime‐ ja kilutoodete tehnoloogiliste ja sensoorete probleemide kaardistamise tulemustest.
KOKKUVÕTE
* Tehnoloogilise poole pealt on nii räime kui ka kilu puhul ainukeseks komplitseerivaks asjaoluks kalade väiksus. See asjaolu on aga lahendatav kasutades väikeste kalaliikide töötlemiseks sobilikke seadmeid ja töötlemisliine.
* Kalatoodete säilitamisel ja eriti külmutatud säilitamisel on aga räime ja kilu väike suurus hoopis eeliseks, sest väikesed kalad taluvad külmutamist paremini ja nendest valmistatud toodete tekstuur on parem.
* Räim ja kilu on pehme ja õrna nahaga, heleda lihaga ja väikeste ning pehmete luudega kalad ning seega sobilikud ka kõrgendatud vajadustega tarbijatele (lapsed, eakad).
* Räime ja kilu rasvasisaldus varieerub püügihooaegade lõikes ja seetõttu on vajalik toota hooajale spetsiifilisi kalatooteid. See tõstab räime- ja kilutoodete turundamise kulusid, kuid annab rahuloleva kliendi ja pideva müügi.
* Räime ja kilu maitse ja aroom on võrreldavad heeringaliste maitse ja aroomiga.
* Heeringalistest valmistatud tooted on Põhja- ja Kesk-Euroopas ühed populaarsemad tooted.