Uurimused ja uuringud

Ümarmudila täiendavate töötlemisvõimaluste suurendamise uuringu lõpparuanne (Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus, 2019)

Valmis töö "Ümarmudila täiendavate töötlemisvõimaluste suurendamise uuringu lõpparuanne".

Projekti eesmärgiks oli uurida ümarmudila sobilikkust erinevate kalatoodete toomiseks. Projekti tulemusi saavad kalatoodete tootjad kasutada selleks, et otsustada milliseid tooteid võiks ümarmudila väärindamiseks luua. Kuigi väga hiljutiste uuringute meediakajastused on näidanud, et ümarmudila algne märkimisväärne kasv on pidurdunud ning vahel on osutunud isegi raskeks olnud ümarmudilat püüda, siis üsna tõenäoliselt võõrliigile omaselt saavutab ta siiski meie vetes stabiilsuse ning muutub pigem oluliseks täienduseks meie kalavalikus räime ja kilu kõrval.

Projekti tootearenduse käigus katsetati erinevaid ümarmudila töötlemisviise: fileerimist, rümba paneerimist ja marineerimist, kalahakkliha valmistamist, rümbast kalaliha eraldamist ning kuumsuitsutamist, ka fermenteerimist. Töötlemisviise võrreldi omavahel ning prooviti leida kõige paremad meetodid ümarmudila töötlemiseks ning sellest toodete valmistamiseks.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et ümarmudil on maitsva lihaga kala ning tal on potentsiaali saada hinnatud kalaks eestlaste toidulaual, kuid kasutada tuleb kõige optimaalsemaid töötlemismeetodeid ning luua maitsvaid tooteid, misjärel on oluline õige turunduse rakendamine, et teda tarbijatele tutvustada ja tekitada huvi antud kalaliigi tarbimise vastu.


Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus
Tallinn 2019

Rain Kuldjärv, MSc, Kärt Leppik, MSc ja Ene Viiard, PhD


Sündmused & Koolitused
ETKNRLP
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

1

2

3

4

5