Kaheksas kodumaise kala nädal sai teoks 23.–27. septembrini Tartus, Tallinnas, Jõhvis, Haapsalus ja Kuressaares. Tänavuse Eesti toidu kuu raames toimuva kalanädala mõtteks oli edendada kodumaise kasvandus- ja loodusliku kala tarbimist noorte seas menuka tänavatoidu võtmes.
Noortelt noortele ettevõtmise käigus töötasid ametikoolide kokaõpilased koos Eesti Peakokkade Ühenduse meisterkokkadega välja tänavagurmee retseptid kodumaistest uimelistest. Roaks said meie kalakasvanduste vikerforell ja tuur, Eesti vete räim. Üllatusena lisandus kõikjal veel neljas, piirkondlikku eripära rõhutav kalaliik.
Kalanädalal valmis restoranide peakokkade ja kokaõpilaste koostegemises 4000 portsjonit kalaampsu, sündmust väisas üle 2000 noore. Korraldajad loodavad, et just kalast valmivast tänavatoidust kujuneb nooremagi rahva maitsemeelt paitav menuk, mis leiab koha festivalide menüüski.
Retseptid ja valmistamisjuhised menüüde ja toimumiskohtade põhiselt allpool:
Toimumisajad ja -kohad, kaasa löönud ametikool ning peakokk, menüüd ja retseptid
Teisipäev, 24. september – Tartu
Tartu kaubamaja ees (Riia 1, Tartu)
Tartu Rakenduslik Kolledž VOCO ja peakokk Urpo Reinthal
Eestipärane forellitartar, kartuliröst, nõrutatud hapukoor, õun, suvikõrvits, sibul, küüslauk RETSEPT ja juhend
Krõbe tuur, tillimajonees, marineeritud pirn RETSEPT ja juhend
Võis hautatud Peipsi latika filee, tatrajahu-tako, salatisegu, mädarõikamajonees RETSEPT ja juhend
Paneeritud räim, nõrutatud hapukoor kerge suitsuga, õuna-chutney, lambasalat RETSEPT ja juhend
Kolmapäev, 25. september – Tallinn
Tallinna Teeninduskoolis (Majaka 2, Tallinn)
Tallinna Teeninduskool – Teko ja peakokk Taigo Lepik
Rutikvere tuura taco, seeneketšup, krõbe lehtkapsas RETSEPT ja juhend
Räime avatud burger, lehtpeedi-kimchi, Andre farmi juust RETSEPT ja juhend
Plangul küpsetatud angersäga, nuikapsa-slaw, paisutatud tatar RETSEPT ja juhend
Pähkla forelli tataki, ruhnu rohevetikas, kaera-kaalika vinegrett RETSEPT ja juhend
Neljapäev, 26. september – Jõhvi
Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuses (Kutse 13, Jõhvi)
Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus ja peakokk Koit Uustalu
Mehhiko tänavatoit:
Forelli-chevice avokaadokreemi, marineeritud fenkoli ja tortillaga RETSEPT ja juhend
Slaavi tänavatoit:
Tuura-šašlõkk tomati-kappari salati ja jogurti-küüslaugu kastmega RETSEPT ja juhend
Eesti tänavatoit:
Rukki-räimed lõkkekartuli ja marineeritud kurgi-peedi kastme vahuga RETSEPT ja juhend
Ahvena tempura, tartarkaste ja krõbekartulid RETSEPT ja juhend
Neljapäev, 26. september – Haapsalu
Haapsalu Kutsehariduskeskuse ees (Ehitajate tee 3, Haapsalu)
Haapsalu Kutsehariduskeskus ja peakokk Juhan Heinsalu
Läänemere räim Purtse pilsneri õlletaignas soolakurgi majoneesiga RETSEPT ja juhend
Rutikvere forelli tortiljad plangul grillituna RETSEPT ja juhend
Grillitud Rutikvere tuur varsselleri-õuna-sibulasalatiga RETSEPT ja juhend
Juustused Haapsalu lahe haugipallid kergelt vürtsikas tomatikastmes RETSEPT ja juhend
Reede, 27. september – Kuressaare
Kuressaare Ametikooli ees (Kohtu 22, Kuressaare)
Kuressaare Ametikool ja peakokk Risto Laanet
Kuumsuitsutatud tuura minitakod RETSEPT ja juhend
Haugi miniburgerid RETSEPT ja juhend
Krõbedad räimed ebaküdooniamajoneesiga RETSEPT ja juhend
Forelli-ramen RETSEPT ja juhend
Kalanädala kajastusi:
05.10.2024 Lääne Elu, Andra Kirna „Õppurite lemmikamps on õlletainas räim“
23.09.2024 Eesti Rahvusringhääling, Menu „Kalast saab väga maitsvaid tänavatoiduampse valmistada“
23.09.2024 Eesti Rahvusringhääling, Terevisioon, videolõik „Kalatoit noortele“
23.09.2024, Kanal 2, Telehommik, videolõik „Kalanädala tänavatoit noortelt noortele“
Kalanädal Facebookis: „Kalasõbrad, hakkame sättima"!
Kalanädala korraldajad:
Regionaal- ja Põllumajandusministeerium Eesti toidu kuu raames,
kalanduse teabekeskus koostöös Eesti Peakokkade Ühendusega.