Uurimused ja uuringud

Räime ja kilu positsioneerimine võrreldes teiste kalaliikidega (Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus, 2009)

Teostaja: Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus
Tallinn 2009

 

Põllumajandusministeeriumi kalamajandusosakonna tellimusel viis Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus läbi projekti "Räime- ja kilutoodete arenguvõimaluste uuring" ning uuris projekti raames perioodil jaanuar 2008 kuni juuni 2009 räime ja kilu positsioneerimist võrreldes teiste kalaliikidega.

Uuringu eesmärk oli võrrelda mõningaid hetkel enim püütud ja tarbitud kalaliike ning räime ja kilu toiteväärtuseid. 

Töö andmed on kogutud USDA (United States Department of Agriculture), Fineli (Kansanterveyslaitos, Elintarvikkeiden koostumustietopankki), Fishbase ja FAO (Food and Agriculture Organization) andmebaasidest.

Räime ja kilu toiteväärtused ja keemiline koostis määrati Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuses. Räime ja kilu bioloogilised analüüsid viidi läbi Eesti Mereinstituudi Pärnu osakonnas.

 

KOKKUVÕTE

* Räime ja kilu toiteväärtused varieeruvad püügihooaegade lõikes - info, mida tuleb senisest rohkem kommunikeerida terviseteadlikele tarbijatele.

* Suvine räim on väga madala toiteväärtusega ja madala rasvasisaldusega.

* Talvine räim on toiteväärtuselt ja rasvasisalduselt võrreldav heeringaga.

* Kilus on väga kõrge rasvasisaldus, mis näitab tema kõrget toiteväärtust, häid töötlemisomadusi ja suurepärast turundusargumenti.

* Turunduslikust aspektist ei ole räime ja kilu valgusisaldus eraldi müügiargument.

* Sügisene räim on väga hea polüküllastumata rasvhapete allikas.

* Kilu on suurepärane polüküllastumata rasvhapete allikas üle kõikide püügihooaegade.

* Räime ja kilu rasvhappeline koostis on turundusargument.

emkf-2014-2020-est-elh.jpg


Sündmused & Koolitused
ETKNRLP

31

1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

1

2

3

4