Uurimused ja uuringud

Eesti kalalaevastiku tasuvuse analüüs (Tartu Ülikooli Eesti Mereinstituut, 2008)

Vastutav täitja: Markus Vetemaa
Tallinn 2008

 

Lõpparuanne "Eesti kalalaevastiku tasuvuse analüüs" valmis Põllumajandusministeeriumi tellimusel.

Uuringu eesmärk on anda ülevaade püügivõimsusest arvestades kasutada olevaid püügivõimalusi ning määratleda kalalaevastiku optimaalne püügivõimsus laevastiku eri segmentide ja enamlevinud laevatüüpide lõikes. Tähelepanu tuleb pöörata asjaolule, et käesoleva uuringu eesmärgiks ei ole detailse tasuvusanalüüsi koostamine laevastike segmentide kohta ega investeeringuvajaduse määratlemine. Viimastel teemadel on koostatud mitmeid uuringuid, mis on kättesaadavad Põllumajandusministeeriumis.

Eesti Mereinstituut on aastal 2006 läbi viinud analoogse uuringu. Kuna aga püügivõimsuse kasutamine on ajas muutuv suurus, mis sõltub lisaks laevastiku suurusele veel ka näiteks kalavaru seisundist ja kalavaru jaotamise põhimõtetest ning seadusandlikest aktidest, siis ei saa eelmise uuringu tulemustele tuginedes aastal 2008 enam kuidagi olulisi ja pöördumatuid püügivõimsuse reguleerimise otsuseid teha. Samas on osa eelmises aruandes toodud informatsioonist endiselt kasutatav. Selline on eelkõige metoodiline osa, mis selgitab püügivõimsuse ja selle kasutamise arvutamisega seotud teoreetilisi aspekte. Kõnealune osa on aluseks ka käesolevale uuringule, mistõttu ta on uuesti esitatud. Samuti on üle võetud osa selgitavast ja illustreerivast tekstist, mille sisulisel muutmisel ei oleks mõtet (võttes arvesse võimalust kasutada osa olemasolevat materjali on käesoleva lepingu rahaline maksumus vastavalt ka väiksem kui 2006. aastal läbi viidud uuringul).

Aruandes antakse lühike teoreetiline ülevaade püügivõimsuse ja püügikoormuse hindamise meetoditest ja sellega seonduvatest probleemidest Eestis ning esitatakse tulemused kolme peamise laevastiku segmendi lõikes - nendeks on Läänemere traalpüük, Läänemere rannapüük ja kaugpüük.


Sündmused & Koolitused
ETKNRLP
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

1

2

3

4

5