Uurimused ja uuringud

Kalaliikide toiteväärtuste ja koostiskomponentide võrdlus (Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus, 2008)

Teostaja: Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus
Tallinn 2008

 

Põllumajandusministeeriumi kalamajandusosakonna tellimusel viis Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus läbi projekti "Räime- ja kilutoodete arenguvõimaluste uuring" ja koostas kalaliikide toiteväärtuste ja koostiskomponentide võrdluse.

Saadud informatsioon on indikaatoriks inimtoiduks tarvitatava räime ja kilu nn bioloogilisele konkurentsivõimele.

Kalaliigid, mille kohta on toodud liigikirjeldus, püügikohad ja -mahud ning toiteväärtus ja keemiline koostis, on järgmised:
* Euroopa anšoovis (ld k - Engraulis encrasicholus),
* Atlandi heeringas (ld k - Clupea harengus harengus),
* Atlandi makrell ehk skumbris (ld k - Scomber scombrus),
* Atlandi tursk (ld k - Gadus morhua),
* Atlandi lõhe (ld k - Salmo salar),
* mintai (ld k - Pollachius virens),
* tilaapia (ld k - Oreochromis niloticus niloticus),
* rääbis (ld k - Coregonus albula),
* räim (ld k - Clupea harengus membras).

Töö andmed on kogutud USDA (United States Department of Agriculture), Fineli (Kansanterveyslaitos, Elintarvikkeiden koostumustietopankki), Fishbase ja FAO (Food and Agriculture Organization) andmebaasidest.

 

KOKKUVÕTE

* Enamus analüüsitud kalaliike ei kasva maksimumsuuruseni, vaid tarbitakse varem.

* Põhilised kvaliteedierinevused tulevad kalade erinevast rasvasisaldusest.

* Räim ja kilu on keskmise rasvasisaldusega liigid, mis võimaldab neid potentsiaalselt kasutada nii seni vähemrasvastest kui ka rasvasematest kaladest valmistatud toodete tegemiseks.

* Arenenud riikide liikumine üha enam eeltöödeldud ja valmistoitude poole annab võimaluse kasutada räime ja kilu ka suuremate kalaliikide asemel.

* Kalade püügimahud näitavad, et turg on valmis tarbima üha suuremaid koguseid kala ja selleks otsitakse uusi sobivaid liike.

* Ökoloogiliselt ja maitselt sobivate kalaliikide järele on tekkinud nõudlus. Kui räime ja kilu on võimalik positsioneerida kui nõutud kriteeriumitele vastavaid liike, siis on turustamine hõlbus.

emkf-2014-2020-est-elh.jpg


Sündmused & Koolitused
ETKNRLP

26

27

28

29

1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

1

2

3

4

5

6

7