Uurimused ja uuringud

Kala ja kalatoodete tarbimine maailmaosades ja võtmeriikides (Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus, 2008)

Teostaja: Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus
Tallinn 2008

 

Põllumajandusministeeriumi kalamajandusosakonna tellimusel viis Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus läbi projekti "Räime- ja kilutoodete arenguvõimaluste uuring" ja koostas ülevaate kala ja kalatoodete tarbimisest maailmaosades ja võtmeriikides.

Maailmaosadest valiti analüüsiks Euroopa, Aasia, Põhja- ning Lõuna-Ameerika ja Aafrika.
Valimisse on koondatud Eesti lähinaabrid, riigid, millel on teada suur kalatoodete tarbimisharjumus ja ekspordipotentsiaal ja riigid, kes on ajalooliselt olnud Eesti kalatoodete imoprtijad, kuid ei ole seda hetkel majanduslikel või poliitilistel põhjustel. Kalatoodete tarbimist on võrreldud järgnevates riikides: Kanada, Ameerika Ühendriigid, Soome, Rootsi, Norra, Taani, Eesti, Läti, Leedu, Poola, Hispaania, Portugal, Itaalia, Suurbritannia, Valgevene, Ukraina, SRÜ riigid, Saksamaa, Prantsusmaa ja Türgi.

Välja on jäetud Okeaania suurima ekspordipotentsiaaliga riik Austraalia, mis on niivõrd kaugel, et toote transpordikulud muudaksid Eestist eksporditud tooted hinna poolest konkurentsivõimetuks. Okeaania teised riigid on väiksemad saareriigid, kus traditsioonide ja elatustaseme tõttu on liiga keerukas turustada imporditud ja tarbimisharjumuseta tooteid.

Töö andmed on kogutud FAO (Food and Agriculture Organization) andmebaasidest. Andmed on toodud aastate 1999-2003 kohta. Küll aga oli võimalik leida värskemaid andmeid kalatoodete tootmise kohat spetsialiseerunud andmebaasist FishStat Plus. Seega on esitatud ka kalatoodete tootmise andmed, mis peegeldavad otseselt ka kalatoodete tarbimist.

 

KOKKUVÕTE

* Kalatoodete tootmine ja tarbimine näitab ülemaailmselt pidevat kasvutrendi.

* Kalatoodete tootmine ülemaailmselt on kasvanud aastatel 2000-2005 9,4%.

* Kalatoodete tarbimine on kasvanud aastatel 1999-2003 5%.

* Kalatoodete tarbimine ja tootmine on mõjutatud elatustasemest, tarbimisharjumustest ja nõudlusest, traditsioonidest, tööjõuturust ja toorme saadavusest.

* Kalatooted kuuluvad kindlasti kõrgema hinnaklassiga toidukaupade hulka ning seetõttu on madalama sissetulekuga piirkondades kalatoodete tarbimine väiksem.

* Hüppelise kasvu kalatoodete tootmise osas on teinud Hiina, lüües konkurente odava tööjõuga.

* Põhja-Ameerika kalatoodete tarbimine on kasvanud 5 aastaga 3,8%.

* Euroopas tarbitakse ja toodetakse kalatooteid ca 2 korda rohkem kui Põhja-Ameerikas.

* Kalatoodete tarbimisele Euroopas ja Põhja-Ameerikas avaldavad positiivset mõju riiklikud tervisliku toitumise kampaaniad.

* Elatustaseme tõus Euroopas on tekitanud nõudluse eksootilisemate kalatoodete järgi.

* Kalatoodete tarbimine inimese kohta on kõige kõrgem Euroopas.

* Arenguetapis olevates riikides on kalatoodete tarbimise kasv olnud kuni 55%, mis muudab need riigid tarbijakäitumise seisukohast heaks ekspordimaaks.

emkf-2014-2020-est-elh.jpg


Sündmused & Koolitused
ETKNRLP

26

27

28

29

1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

1

2

3

4

5

6

7